Karriärguiden

Porträtt av Thomas Aaltonen, karriärkonsulten som ger sina bästa tips för dig som är jobbsökande.

6 Tips för dig som är jobbsökande

Att navigera arbetsmarknaden kan vara utmanande. Därför har vår karriärkonsult, Thomas Aaltonen, satt samman några av sina tips för dig som är jobbsökande och letar efter nya möjligheter. 

1. Hur ska man som jobbsökande tänka om man har luckor i CV:t? 

Arena Matchnings karriärkonsulter är medvetna om de bekymmer som många jobbsökande stöter på. Ett återkommande dilemma är hur man bäst hanterar luckor i sitt CV. Thomas betonar vikten av ärlighet och uppriktighet gentemot arbetsgivaren. Hans tips är att förklara situationen under processens gång, då det är mer hållbart i det långa loppet. 

2. CV-foto, är det viktigt eller inte? 

När det kommer till CV-foto är det en fråga med delade åsikter. Thomas pekar på att det kan vara ett effektivt sätt att skilja sig från mängden under rekryteringsprocessen. Tänk också på att ha en bild som är anpassad efter det jobb du söker. 

3. Vilka frågor är viktigast att förbereda svar på inför jobbintervjun? 

Nästa tips till dig som är jobbsökande handlar om intervju. Thomas huvudsakliga rekommendation är att noggrant undersöka det företag eller den organisation man ansöker till. Han pekar på vikten av att visa intresse för företaget och vad man själv kan tillföra, då detta kommer hjälpa dig en bra bit på vägen under intervjun. 

Mer specifika frågor att förbereda sig på då? Jo, där brukar ”Berätta om dig själv” vara lite klurig om man inte är förberedd, så vår rekommendation är att förbereda ett kort svar på den frågan. Men förbered dig även på frågor som ”Vad kan du tillföra till det här företaget?”, då den frågan ofta uppkommer. 

4. Ska man följa upp efter skickad ansökan? 

Ja, som jobbsökare är det generellt sett fördelaktigt att visa intresse och engagemang i rekryteringsprocessen. Vilket sätt som är bäst är svårt att säga. Men skriven kommunikation kan vara positiv då rekryteraren själv kan styra när hen vill ta del av informationen. Det viktigaste är att du visar intresse! 

5. Vad är syftet med det personliga brevet? 

Det personliga brevet avser att visa på den personliga sidan av dig, då den inte alltid kommer fram i CV:t. Rekryteraren vill se att det finns något mänskligt vid sidan av ett kanske “fyrkantigt” CV. Använd det personliga brevet som ett verktyg för att ge en mer nyanserad bild av dig själv! 

6. Hur ökar man chanserna att få jobbet? 

Läs på, researcha och var noggrann. Visa att du är intresserad och engagerad – och gör ett försök att sticka ut ur mängden på ett positivt sätt! 

Tips till dig som är jobbsökande 

Detta var 6 tips för dig som är jobbsökande! Om du är arbetssökande och vill ha fler tips inom arbetsmarknadsfrågor får du gärna besöka karriärguiden.  

Se videon för att höra alla Thomas tips – och stort lycka till med jobbsökandet!