Karriärguiden

Kvinna står och ler mot kameran i vit skjorta. I bakgrunden syns en kontorsmiljö

Hur ska man tänka kring referenser?

Referenser är ett kvitto på ditt goda arbete och ett bevis på att du verkligen kommer att leverera. Samtidigt är det viktigt att välja rätt person att fråga inför framtida referenskontroller. Vår karriärkonsult Mona El Foli berättar hur man kan tänka kring ämnet.

Hur vet man vem man ska fråga?

Oftast används tidigare chefer som referenser. Då är det viktigt att man tar hänsyn till hur samarbetet har sett ut under den tidigare anställningen. Var det ett bra samarbete med en bra chef eller arbetsledare, så bör man ställa frågan om personen skulle vilja vara referens för dig i framtiden. Om det däremot inte fungerade i till exempel kommunikationen eller annat, är det inte en referens man vill eller ska använda, då det kan både komma ut goda och dåliga ord om dig till framtida arbetsgivare.

Hur ska man tänka när man väljer referens och hur många bör jag lämna?

Antalet referenser är mindre viktigt. En väldigt bra referens kan bära upp för flera mediokra referenser, bara det är någon som verkligen har uppskattat dig och ditt arbete och som i sin tur är villig att sälja in dig till nästa arbetsplats. Det är det minsta man kan kräva om man har gjort ett gott arbete för företagen man har jobbat på. Du väljer själv vem du vill välja och använda. Frågan är fri, sen är det upp till var och en att tacka ja eller nej.

Hur gör jag med referens om jag söker mitt första jobb?

Ingen panik, då använder man en så kallad karaktärsreferens. Någon som känner dig och kan tala väl om dig och din personlighet. Arbetsgivare uppskattar alltid att man förbereder referenser oavsett. Lägg till en mening i ditt CV som talar om att dina referenser finns och som gärna lämnas över vid begäran.

När under processen ska jag lämna mina referenser?

Referenser brukar oftast efterfrågas efter en eller flera genomförda intervjuer och tyder på att ett intresse för att anställa dig redan finns. Meddela arbetsgivaren att du har referenser och uppge dem först när de efterfrågas. Vill du ha mer tips kring jobbsökande så kolla in vår artikel på 5 tips för att öka chansen att få jobb.

Lycka till och glöm inte att ta tillfället i akt och fråga när du märker av en bra referens!